Održavanje web stranice

Stranicu je potrebno održavati, kako bi ona zadržala sve funkcionalosti, te pružila pouzdanost među posjetiteljima

Ažuriranje CMS sustava

Redovno ažuriranje CMS sustava omogućuje besprijkoran rad web stranice.

01

Backup web stranice

Redovni backup web stranice pruža dodatnu sigurnost. On omogućuje brzu obnovu podataka u slučaju neočekivanih problema ili gubitaka.

02

Google Analytics

Uz pomoć navedenog alata pružat ćemo Vam mjesečne izvješatje o statistici posjetitelja na Vašoj web stranici.

03

Zašto je bitno održavati web stranicu?

Održavanje web stranica je ključno kako bi se održala i osigurala njihova funkcionalnost. Redovnim održavanjem smanjujete rizik od neželjenih napada različitih virusa.

Web stranice se razvijaju i rastu s vremenom, dodaju se novi sadržaji, funkcionalnosti i interaktivni elementi. Usluga održavanja osigurat će da sve te komponente i funkcionalnosti pravilno rade, smanjujući rizik od tehničkih problema koji bi mogli odbiti posjetitelje. U našem slučaju WordPress CMS (sustav u kojem izrađujemo web stranice), potrebno je redovito ažurirati, kako bi web normalno funkcionirao.

Sigurnost je od ključne važnosti za svaku web stranicu, a redovna nadogradnja softvera i raznih dodataka pomažu u otklanjanju pontencijalnih prijetnji.

Redovno uređivanje sadržaja čini web stranicu relevantnom, te pouzdanu posjetiteljima (osobito za web stranice sa dinamičkim sadržajem, npr. blog, vijesti, itd.). U možete pročitati još nekoliko razloga zašto je održavanje web stranice bitno.

 1. Poboljšanje SEO: Pretraživači često favoriziraju web stranice koje redovno ažuriraju svoj sadržaj. Ažuriranje može poboljšati Vašu poziciju na rezultatima pretrage, čime ćete privući više posjetitelja.
 2. Bolja reputacija: Redovno uređivanje sadržaja pokazuje posjetiteljima da brinete o kvaliteti svoje web stranice i informacijama koje pružate, što doprinosi izgradnji pozitivne reputacije.

U zaključku, redovno praćenje, poboljšavanje i osvježavanje sadržaja trebao bi biti neprekidan proces kako bi se ostvario dugoročni uspjeh i kako bi se ostvarili ciljevi web stranice.

FAQ

Održavanje web stranica uključuje niz aktivnosti usmjerenih na očuvanje i poboljšanje njezine funkcionalnosti, sigurnosti i performansi. Ovisno o potrebama i složenosti web stranice, održavanje može uključivati sljedeće usluge:

 1. Ažuriranje sadržaja: Redovito ažuriranje informacija, slika i tekstova na web stranici kako bi se osiguralo da su podaci svježi i relevantni.

 2. Backupovi: Redovito izrađivanje sigurnosne kopije (backup) web stranice kako bismo mogli obnoviti podatke u slučaju gubitka ili ostalih problema.

 3. Ažuriranje sustava i plug-ina: Redovno ažuriranje, u našem slučaju WordPress CMS-a (Content Management System) i dodataka (plug-ina) koje smo instalirali, kako bi se osigurala kompatibilnost i sigurnost web stranice.

 4. Testiranje: Testiranje funkcionalnosti web stranice kako bismo identificirali i ispravili potencijalne probleme.

 5. Praćenje analitike: Analiziranje statistike posjećenosti web stranice kako bismo razumjeli ponašanje korisnika i identificirali područja za potencijalno poboljšanje.

 6. Obnova i poboljšanje dizajna: Ažuriranje dizajna i korisničkog sučelja kako bi se osvježio izgled web stranice i poboljšalo korisničko iskustvo.

 7. Praćenje zakona i regulativa: Potrebno je osigurati da je web stranica usklađena s relevantnim zakonima i regulativama, uključujući pravila o zaštiti podataka (GDPR) i pristupačnosti.

Održavanje web stranica ključno je za njihovu uspješnu dugoročnu upotrebu, privlačenje posjetitelja i očuvanje ugleda. 

Nemar ili nedostatak redovitog održavanja web stranice može dovesti do različitih problema i rizika. U nastavku su navedene posljedice koje se mogu dogoditi, ako se nakon izrade web stranice, održavanje zanemaruje:

 1. Sigurnosni rizici: Web stranica koja nije redovito ažurirana i provjeravana može postati glavna meta raznih sigurnosnih prijetnji, uključujući hakiranja i krađu podataka.

 2. Gubitak podataka: Nedostatak redovitih sigurnosnih kopija (backupova) može rezultirati gubitkom važnih podataka u slučaju problema ili kvara na serveru.

 3. Pad u rezultatima pretraživanja: Ažuriranja sadržaja i redovno praćenje SEO-a ključno je za održavanje visokog rangiranja u rezultatima pretraživanja. Zanemarivanje ovih aspekata može rezultirati manjom vidljivošću na internetu.

 4. Loša reputacija: Web stranica koja redovito ima problema ili sadrži zastarjele informacije može izgubiti povjerenje posjetitelja, što ima negativan utjecaj na reputaciju Vašeg poslovanja ili organizacije.

 5. Pravne komplikacije: Nedostatak usklađenosti sa zakonima i regulativama, kao što su pravila o zaštiti podataka ili pristupačnosti, može rezultirati pravnim komplikacijama i potencijalnim kaznama.

 6. Tehnički problemi: Web stranica koja se ne održava može doživjeti različite tehničke probleme kao što su rušenja, greške u funkcionalnosti i kompatibilnost s različitim preglednicima.

Sve ove posljedice mogu ozbiljno narušiti uspješnost Vaše web stranice i njen utjecaj na poslovanje.

Da, održavanje web stranice ima značajan utjecaj na broj posjetitelja. Evo nekoliko načina na koje održavanje web stranice može utjecati na posjećenost:

 1. Brzina i performanse: Ako se web stranica redovito održava i optimizira, korisnici će je brže učitati. Brže učitane stranice obično imaju nižu stopu napuštanja (bounce rate) i bolje rangiraju na tražilicama.

 2. Sigurnost: Sigurna web stranica privući će više povjerenja kod posjetitelja i smanjiti rizik od napada koji bi mogao smanjiti dostupnost web stranice ili ugroziti podatke posjetitelja.

 3. Relevantan sadržaj: Redovito ažuriranje i održavanje sadržaja web stranice pomaže da budete relevantni za ciljanu publiku, što doprinosi povećanju posjećenosti.

 4. Društveni udjeli: Ako imate svjež i vrijedan sadržaj, Vaši posjetitelji će ga vjerojatnije dijeliti na društvenim mrežama, što može proširiti doseg i dovesti nove posjetitelje.


Da, možete, no prepručljivo je da odabrete jedan od naših paketa održavanja, te da ta usluga bude naš zadatak.

Održavanje web stranice zahtijeva specifično znanje i iskustvo. Osoba koja nije upućena u izradu web stranica, osobito početnik, može nenamjerno narušiti funkcionalnosti web stranice. Ispravljanje tih grešaka i popravci naknadno mogu rezultirati većim troškovima od samog paketa održavanja.

Paketi održavanja web stranica koje nudimo osigurat će da Vaša web stranica redovito dobiva potrebne sigurnosne nadogradnje, ažuriranja sadržaja te sve tehničke optimizacije. Na taj način možete biti sigurni da će Vaša web stranica ostati sigurna i funkcionalna, dok se vi možete usredotočiti na druge aspekte Vašeg poslovanja.

Učestalost održavanja web stranice zavisi o vrsti web stranice, te njenom sadržaju i ciljevima. Evo nekoliko smjernica koje utječu na učestalost održavanja:

Dnevno: Ako vaša web stranica ima dinamički sadržaj koji se često menja, kao što su vijesti, blogovi ili e-trgovina, redovna ažuriranja mogu biti neophodna. Dnevna ili tjedna ažuriranja mogu održati sadržaj aktualnim i privlačnim za posjetitelje.

Tjedno/Mjesečno: Većina web stranica za male firme ili pojedince obično zahtjevaju tjedno ili mjesečno ažuriranje. To može obuhvatiti dodavanje novih članaka, informacija o proizvodima/uslugama, itd.

Važno je za napomenuti da uz navedene usluge, u paket održavanja web stranica ulazi i backup web stranice, te ostale funkcionalnosti koje smo naveli ranije.

Ne, web hosting i održavanje su potpuno različiti pojmovi, te nemaju zajedničke poveznaosti. Sličnost obje usluge je ta što se plaća na mjsesčnoj / godišnjoj bazi.

Webmindex ne pruža usluge domene i hostinga, već ih zakupljuje od drugih dobavljača. Što je to hosting i više o njemu možete pročitati ovdje.

Popunjavanjem obrasca na našoj kontakt stranici, te nakon što zaprimimo Vašu poruku, osigurat ćemo Vam pristup cjenovniku za traženu uslugu.